در آستانه بیست و ششمین سالگرد تاسیس اگزیم بانک ایران که با هدف توسعه صادرات غیرنفتی در ابتدای دهه 70 تاسیس شد، این بانک در مواجهه با موضوعاتی قرار دارد که چگونگی مقابله با آن بر عملکردش موثر خواهد بود.
گرچه مسایلی چون افزایش نرخ ارز و تاثیر آن بر ارزش پول ملی از یک سو و تحریمهای مجدد آمریکا از سوی دیگر توسط مجموعه بانک توسعه صادرات قابل تامل قلمداد می شود اما باتوجه به آمادگی های کسب شده در طول سالهای تحریم، پیش بینی هایی برای مقابله با این تهدیدات در دستور کار قراردارد.
بر این اساس اگزیم بانک ایران تلاش دارد در راستای وظایف ذاتی خود برای حمایت از صادرات غیرنفتی و به رغم محدودیتهای مضاعف ایجاد شده، حداکثر تلاش در راستای حفظ، نگهداری و توسعه روابط مطلوب و پایدار با کارگزاران فعلی بانک را مدنظر قرار دهد ضمن اینکه برنامه ریزی لازم جهت برقراری روابط کارگزاری به ویژه در کشورهای هدف بسته صادرات غیرنفتی انجام پذیرفته است.
در پسابرجام روابط کارگزاری جدید و حفظ روابط قبلی بانک توسعه صادرات با حدود 137 بانک خارجی از 60 کشور در قارههای مختلف شامل شعب و بانکهای تابعه بانکهای ایرانی در خارج از کشور محقق شده است.
این روابط در حال حاضر در قاره اروپا با 24 کشور و 74 بانک، قاره آسیا با 22 کشور و 49 بانک، قاره آفریقا با 12 کشور و 13 بانک و قاره آمریکا 2 کشور و 2 بانک و با 21 شعبه خارجی یا مستقل بانک های ایرانی در قاره اروپا و آسیا برقرار شده است.
همچنین در سال جاری منابع جدیدی به بانک توسعه صادرات وارد و قراردادهای جدیدی با صندوق توسعه ملی منعقد میشود و میتوان گفت به رغم پیچیدگی ها و مشکلات پیش رو، ظرفیت های جدیدی خواهد شد.
نگاهی به اولویت های اعتباری بانک نیز نشان می دهد که مبتنی بر شعار سال حمایت از تولید کالای ایرانی تعیین شده اند و در این راستا حمایت از صادرات خدمات و کالای ایرانی با کیفیت، با سیاستهای مرتبط هدف گذاری شده است.
این سیاستها دربرگیرنده موضوعاتی چون تأمین مالی ریالی طرحهای کوچک و متوسط با رویکرد اشتغالزایی و تولید محصولات صادراتی، تامین مالی واحدهای دانشبنیان، جذب مشتریان جدید و ارزش آفرینی برای مشتریان قدیمی، بررسی و تعیین تکلیف مستمر تسهیلات غیرجاری و یا پرریسک، افزایش نسبی قبول تعهدات چون صدور انواع ضمانتنامه، گشایش اعتبارات اسنادی ونظارت مؤثر بر مصرف صحیح تسهیلات هستند.
توجه به عملکرد اعتباری بانک بیانگر آن است که در سال 96 در بخش مصوبات تسهیلاتی از نظر مبلغ رشد 90 درصدی صورت گرفته، تسهیلات اعطایی ریالی در سال 96 در مقایسه با سال قبل 43 درصد رشد داشته و به بیش از 46هزار میلیارد ریال رسیده است. در دوره پنج ساله 92 تا 96 این رقم از 43 هزار میلیارد ریال به بیش از 61 هزار میلیارد ریال بالغ شده است.
مانده تسهیلات اعطا شده به طرح ها در پایان سال 96 به رقمی بیش از 127 هزار میلیاردریال رسیده است که در مقایسه با رقم 85 هزارمیلیارد ریال سال 95 رشد 48 درصدی را تجربه کرده است. این درحالیست که مانده کل تسهیلات 194 هزار میلیاردریال بوده و در مقایسه با سال 95 رشد 19درصدی داشته است.
رشد 36 درصدی اعتبار اسنادی صادراتی و بروات به مبلغ 114 میلیون دلار و همچنین رشد 23درصدی حجم اعتبارات و بروات اسنادی وارداتی به میزان بیش از یکهزار میلیون دلار از دیگر موفقیت های این بانک در عرصه اعتباری است.
حجم حواله های ارزی بانک توسعه صادرات در سال 96 با بیش از پنج هزار میلیون دلار و رشد 41 درصد، حجم ضمانتنامه های ارزی با 51 میلیون دلار و 31 درصد رشد و حجم ضمانتنامه های ریالی نیز با دوهزار میلیارد ریال و 25 درصد رشد نشان دهنده عملکرد موفق این بانک در اعطای خدمات و تسهیلات ارزی در سال 96 است.
پرداخت 99 میلیون یورو به شرکت زرنام برای تولید قند مایع ، 69میلیون یورو به فولاد کاوه جنوب کیش، 40 میلیون یورو و 35 میلیاردریال به فولاد اردکان ، 26 میلیون دلار به شرکت آریابنادر ایرانیان برای توسعه بندرشهید بهشتی چابهار، 42 میلیون یورو به فولاد جهان آرای اروند ، 29 میلیون یورو به شرکت پتروشیمی گچساران، 13 میلیون دلار به شرکت کیسون دربلاروس برای احداث مرکز تجاری چندمنظوره و یک میلیون دلار به پتروشیمی سلمان فارسی انجام شده است.
در تمامی این موارد مبالغ مصوب شده بیش از ارقام پرداختی فوق الاشاره است که در جریان انجام پروژه پرداخت می شود.
همچنین در چارچوب تعامل خوب بانک با دستگاههای نظارتی و مراجعی چون بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و در راستای همکاریها با وزارت، معدن و تجارت، رشد 48درصدی اعطای تسهیلات ریالی با حمایت های از واحدهای تولیدی صادراتی در مقایسه با سال 95 رقم خورده است.
در قالب قراردادهای منعقده با صندوق توسعه ملی رشد 102 درصدی درجذب منابع ریالی در این بخش قابل توجه بوده و از هشت هزار میلیارد ریال در سال 95 به 16 هزار میلیارد دلار در سال 96 افزونی یافته است.
درپایان خاطرنشان می شود با اقدامات پیشگیرانه برنامه ریزی شده، بانک توسعه صادرات ایران حتی در صورت برگشت تحریمهای آمریکا، با تکیه بر توانمندی و عزم کارکنان برای بروز خلاقیت درحوزه بانکداری بین المللی و تلاش برای تکمیل و تنوع خدمات بانکی جدید، آمادگی دارد نقش ویژه ای را در توسعه صادرات کالا، ارائه خدمات به مشتریان خارجی و حمایت تمام قد از صادرکنندگان کشورمان ایفا کند، به گونه ای که تاثیر تحریم ها کاهش یافته و هزینه های صادرکنندگان افزایش نیابد.
نظر شما